Archive for december 2016

Nu de laatste weken van 2016 ingaan, gaat het terugblikken vanzelf. En wat had ik een fijn jaar! Dat is het allerleukste van mijn werk als schrijver en maakster van producties voor kinderen: heerlijke verhalen kan ik er over vertellen! Elke keer mag ik me verdiepen in nieuwe onderwerpen. Daar komen de verhalen uit voort die uiteindelijk in de kranten, ontdekkingstochten en werkboekjes terecht komen. Maar soms zijn de verhalen van hoe die producties tot stand komen, nog leuker om te vertellen. Wat hoogtepunten!

Vergeef me het gebrek aan chronologie, ik ga opschrijven wat me te binnen schiet. Allereerst is dat de steenkoude, modderige bouwplaats waar de contouren van dierenpark Wildlands staan. Het is begin 2016, het park is nog lang niet af, maar ik sta er met bouwhelm, hesje en veiligheidlaarzen midden tussen de graafmachines en de eerste verhuisde dieren. Aan mij de taak om door alle blubber heen te kijken en de prachtige wereld vol dieren en natuur te zien die daar geschapen worden. Die wereld moet ik duidelijk voor me hebben, aangezien ik er achter mijn bureau zo doorheen moet kunnen lopen, tijdens het verzinnen en maken van de ontdekkingstochten door het park. Het is gelukt, ik maakte vijf tochten. Allemaal op een ander niveau en met een ander thema. Waar ik in de ene ontdekkingstocht survivaltips om te overleven in de jungle geef, kaart ik in een andere tocht het immense probleem aan van de klimaatsverandering en de vervuiling van de oceanen. De liefde voor de natuur en dieren staat voorop in alle tochten. En ik hoop dat iedereen die met het boekje door het park speurt, meer heeft gezien, ontdekt en geleerd dan hij zonder boekje zou hebben gedaan. Mijn voornemen voor 2017? Een bezoekje brengen aan het park nu het helemaal af is, zonder blubber en helm en mijn eigen tocht lopen…

Mijn liefde voor lekker, gezond en bewust eten en koken kwam dit jaar ook goed van pas. Voor een van mijn kookhelden, Jamie Oliver, mocht ik een boekje verzinnen voor basisschoolleerlingen, in het kader van zijn Food Revolution Day. Een dag waarop Jamie alle kinderen op deze planeet duidelijk probeert te maken dat ze niet de hele dag chips, fris, koek en friet gedachteloos naar binnen moeten proppen. Natuurlijk is dat makkelijk en lekker voedsel, maar je wordt er bepaald niet gezond van. Sterker nog, Jamie Oliver maakt zich ernstig zorgen om de groeiende groep kinderen die een ernstig overgewicht heeft (één op de vier kinderen is te dik!) en daarmee hun gezondheid in gevaar brengt. Bevangen door de geestdrift van Jamie, heb ik testjes, quizzen weetjes en tips geschreven, waar ik onnoemelijk veel zin in lekker eten en koken van kreeg. Dat lijkt me voor iedereen een goede zaak. En dan vertel ik maar even niet dat ik er in die tijd een nieuwe verslaving heb opgedaan: you tube filmpjes kijken van Jamie, Jools en hun  kinderen. Heeeeeerlijk!  Oh en nog een gratis tip: maak ijs! Zelf! In drie minuten! Gezond! Makkelijk! Beste toetje ooit! (Zijn dit genoeg uitroeptekens om iedereen te overtuigen?) Het recept is simpel: gooi bevroren vruchtjes, zoals mango of banaan, in een maatbeker. Schenk er een scheutje sinaasappelsap bij, doe er wat yoghurt bij en zet je (sterke!) staafmixer erin. Met geduld malen en mixen en roeren en tada: supersimpellekkergezond ijs!

Dan  had ik nog een project over eten! In een oer-Hollands jasje gegoten dit keer: een krant namens het Voedingscentrum voor Kidsweek. Met dezelfde boodschap als Jamie Oliver voor kinderen: eet gezond, afwisselend en niet te veel. Maar dan zonder die boodschap er dik bovenop te leggen, en  juist heel veel inspirerende verhalen te vertellen, waardoor de lezers die boodschap als vanzelf trekken. Een heerlijke krant om te maken voor Kidsweek. Zo stond ik te genieten op een zonovergoten dag in Amsterdam, terwijl een groep 7 hard aan het werk was in hun schooltuintjes. Twee heerlijke jongens die vol passie hun tuinboontjes besnuffelden, terwijl hysterische meisjes gilden bij het ontdekken van een spin. Dat soort reportages wil ik elke dag wel maken. Ook interviewde ik Pierre Wind over smaaklessen die hij verzint voor in de klas. Ik zat klaar voor een stortvloed aan haastig uitgesproken woorden. Die kwam niet. Pierre praatte gepassioneerd maar rustig, RUSTIG! over proefjes, papillen en de noodzaak van eetlessen voor kinderen! Gelukkig gebruikte hij wel het woord kicken… Na een uur heb ik hem maar verteld dat ik wel genoeg had voor een stukje waar ik 800 woorden in kwijt kon, maar dat ik op een dag wel een lesboek met hem wil schrijven. Want écht, smaaktproefjes zijn echt heel GAAF en verrassend!

Het is duidelijk: er is nog veel meer te vertellen. Zoals over de film Storm, Letters van vuur, die in 2017 uitkomt. Ik heb een voorproefje van de film gezien en maakte er spreads voor in een werkboekje bij. Samen met een historicus liep ik door het Catharijne Convent terwijl ze mij gepassioneerd vertelde over het leven in de Middeleeuwen, wat de komst van de boekdrukkunst betekende, hoe ongelofelijk veel invloed de kerk op het dagelijks leven had en hoe bijzonder het was als je kon lezen. En ook dat het best bizar is dat er portretten bestaan van de kale, vadsige Maarten Luther, want het was bepaald niet normaal in die tijd om je te laten portretteren, tenzij je van adel was. Maar Luther was een man die zijn tijd ver vooruit was: selfies maken en je boodschap viral laten gaan door het op grote schaal te verspreiden. Hij had als geen ander begrepen dat je daar de mensen mee bereikt!

Voor nu genoeg terugblikken, al valt er nog veel meer te vertellen. Maar vooruitblikken is wellicht nog leuker. 2017 gaat het jaar worden van een gloednieuwe samenwerking tussen mijn drie geliefde collega’s Jeannette Jonker, Liesbeth Vijfvinkel, Claudia Lagermann en mij. Zeer binnenkort hierover meer. Maar wel leuk is om te vertellen dat we onze eerste klus er al op hebben zitten voor Landgoed Hoenderdaell en Stichting Leeuw. We hopen volgend jaar samen nog veel meer mooie, verrassende en leerzame producties te gaan maken!